Leren je zenuwstelsel te reguleren - Polyvagaal therapie Nijmegen | Nijmegen

Ons autonome zenuwstelsel bepaalt hoe we de wereld ervaren. Het bestaat uit drie delen. Als je je veilig en ontspannen voelt, verkeer je in het ventrale deel. Functioneert je zenuwstelsel vanuit het sympatische of dorsale deel dan voelt het leven als overleven. In het sympatische deel ben je aan het vechten of vluchten en in het dorsale deel ben je de verbinding met jezelf, je omgeving en je lichaam kwijt, mensen denken dan vaak dat ze niet kunnen voelen. Ons brein maakt op die momenten ook automatisch een verhaal van onveiligheid.

Polyvagaal therapie is verwant aan het prachtige instrument mindfulness, maar het gaat vaak een stapje verder. De herkenning vanuit welke staat je zenuwstelsel functioneert is bepalend aan de interventies die je doet. Vanuit het dorsale deel is iets anders nodig dan vanuit het sympatische deel. Mindfulness is een onderdeel van het proces, maar zeker niet het enige antwoord.

Wil je leren hoe je op die momenten je zenuwstelsel kunt reguleren, zodat er weer een verhaal van mogelijkheden ontstaat? En wil je weten hoe je het gezonde deel van je zenuwstelsel kan versterken? Polyvagaal therapie gebaseerd op het werk van Dr. S. Porges biedt je een mogelijkheid om je zenuwstelsel te leren kennen, gevoelens te (h)erkennen en te leren (co)reguleren. Hoe dat er uitziet en welke interventies nodig zijn, is heel persoonlijk. We werken met je lichaam als instrument. Zo kun je meer in verbinding zijn met jezelf en je omgeving. Je voelt je prettiger en gezonder.

Over Erna Staal | Nijmegen

Welkom op mijn profiel! Ik ben Erna Staal (1963) en ik heb al bijna 15 jaar een praktijk in Nijmegen en sinds kort houd ik ook een dag in de week praktijk in Arnhem. Ik ben getrouwd en moeder van een prachtige zoon. 

In mijn therapie staat de ervaring van het lichaam centraal. Het is mijn eigen ervaring dat het werken met de wijsheid van het lichaam genezing en perspectief biedt. Deze ervaring wordt meer en meer ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Immers 80% van de informatie loopt via het zenuwstelsel naar de hersenen. Dus ingrijpen op fysiologisch niveau is sneller en effectiever dan een louter psychische benadering.. 

In de Polyvagaal therapie heb ik een werkwijze gevonden die daar prachtig bij aansluit. Dr. S. Porges, deed de afgelopen 25 jaar baanbrekende ontdekkingen over de werking van ons zenwustelsel. Deb Dana vertaalde deze ontdekkingen naar de therapeutische praktijk. Ik ben hen enorm dankbaar voor dit gedachtegoed. Graag leer ik je 'vrienden worden met je zenuwstelsel'. Wat ik leer aan mijn clienten pas ik in mijn eigen leven toe, met vallen en opstaan als ieder mens. Met compassie voor de bewegingen die mijn zenuwstelsel maakt. 

Opleidingen o.a.: Energetisch therapeut volgens de Orshof Methodiek (4 jaar), Past Reality Integration (4 jaar)  (gecertificeerd PRI therapeut) en Polyvagal Informed Therapist opgeleid door Deb Dana.  


Foto 2 Erna Staal Foto 3 Erna Staal Klik om te vergroten

Praktijk Identity Projects
Erna Staal


Professionals in de categorie Mindfulness & Compassie

Acupunctuur Catering Coaching - Diverse Coaching Coaching - Kindercoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Energetisch werk Fysiotherapie Gezondheids- en vitaliteitscoaching Grafisch- en Webdesign Healing en reading Horeca & Catering Kunst Lichaamsgerichte Therapie Lichaamswerk Massage Meditatie Mindfulness & Compassie Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving Natuurgeneeskunde Opleiding en Training Persoonlijke verzorging Psychosociale therapie Rituelen en Ceremonies Sjamanisme Sociaal ondernemen Stemwerk & Stemcoaching Stressmanagement Voedingsadvies & Coaching Voetreflexologie & Voetzorg Yoga Zelfrealisatie
Bewust Nijmegen
Bewust Nijmegen

Ontvang regelmatig de agenda, tips en nieuws!